Thursday, July 30, 2009

Pengat Durian..

Hmm.. Pnah x makan pengat durian? klu orang kelantan, durian dimakan bersama santan dan diletakkan gula beserta garam sedikit. Lepas tu makan la ngan pulut. Bebaru ni, ada la lepak2 depan libri.. pastu terbaula satu makanan yang ditinggalkan depan libri yang dah nk 'kededek' org Kelate ckp., pastu, si member ni Ina gtau la aku yang makanan ni ialah Durian yang dibuat pengat. Orang luar biasanya mkan pengat ngan roti.. hmm.. mcm tu lak cara dia makan.. Lepas tu, aku balik umah dan mencuba la resipi yang telah diberi oleh si Ina ini. Ok la.. Cara buat x susah sangat..

BAHAN-BAHAN
Secawan santan
sebiji durian yang di ambil buahnya
2 keping gula melaka
2 helai daun pandan yang diikat
2 sudu besar sagu
gula secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit air nk cairkan gula melaka
CARA MEMBUAT
1. Cairkan gula melaka dengan air. Lebih kurang secawan air.
2. Masukkan gula pasir. lebih kurang 5 sudu. bergantung kepada besar durian. klu isinya banyak, letak 5 sudu gula pasir.
3. Tapiskan gula merah bersama gula pasir bagi membuang habuk2 kasar.
4. Jerangkan semula gula merah yang ditapis tadi bersama gula pasir.
5. Masukkan santan bersama sagu dan kacau. Secubit garam.
6. last skali masukkan durian yang di buang bijinya. Tapi klu x buang biji pun ok gak. tapi hati2 bila makan tu. jangn tercekik biji durian dah la. hihi

3 comments: