BAHAN-BAHAN
1/2 ekor Ayam (dipotong kecil la)
1 bawang besar-dimayang
5 bawang putih-dimayang
Halia sebesar ibu jari-dimayang
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar sos cili
2sudu serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada itam
cendawan kering (sker atila nk masuk bnyak mana)
3/4 cawan air
minyak masak secukup utk gorng ayam pastu nk menumis sket
CARA NAK BUAT
1. Ayam ni perlu digaul ngan serbuk kunyit dan 1 sudu kecil garam. Panaskan minyak dan goreng biar separuh masak. Angkat ayam ni dan asingkan dari kuali.2. Dalam kuali yang sama, buang sket minyak yang digoreng ayam tadi dan masukkan cili kisar. Tumis sampai garing, org kata pecah minyak.
3. Masukkan bahan yang dimayang sampai naik aroma. Kacau k. jangan sampai hangus lak.
4. Pastu, masukkan air, cendawan, garam dan gula secukup rasa. Kacau sampai mendidih.
5. Last skali, baru masukkan ayam yang digoreng tadi bersama 2 sudu mayonis.
6. Nak lagi sedap, tambah la daun sadri/ ketumbar.
>>>>Try ar
tak tahan...... meh sepinggan...
ReplyDeleteadoi... try la masak.hihi
ReplyDeletehmm xletak kicap?dlm gmbar tue nmpak mcm gelap skit..sedap x?
ReplyDelete