Monday, July 27, 2009

Daging Masak Lemak Cili API

Xla pedas sangat.. masakan ni memang kena berhati2 bila nk letak santan. nanti jadi pelik.hihi
BAHAN-BAHAN
BAHAN YANG DIBLENDER
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cm kunyit hidup
1cm halia
1 genggam cili api
BAHAN LAIN
1 Ekor ayam yang dipotong 16
3sudu minyak masak
11/2 Cawan air
1 cawan santan
garam secukup rasa
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak dalam periuk yang besar
2. masukkan bahan yang diblender sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan kacau. Tutup periuk sehingga air ayam tu kua dan kering. Ini menandakan ayam dah empuk bila kaler putih.
4. Bila air ayam tu kering, masukkan santan, sedikit air, garam secukup rasa.
Klu nk pekat, masukkan sedikit air, tapi klu nk yang cair letak la air melebihi sukatan santan tu.


No comments:

Post a Comment