Wednesday, October 20, 2010

Masakan Jawa

Dah lama janji dengan Su nk balik rumah dia nak belajar memasak cara Jawa. Minggu lpas, hajatku termakbul untuk pergi ke rumah kawan ni yang berketurunan Jawa. Nama pun dan Jawa, Suzliani Sulaji..hihi So, balik la aku bersama cik Su ni menumpang kawan si Fil. Thanks a lot to Fil ngn BF dia sbb bg kitorang menumpang keta Viva. Memang laju la BF dia drive. Pjalanan ke umah Su ni ambil masa lebih kurang 2 jam dari maktab. Dah sampai tu, aku ditunjukkan bilik oleh si Sue. Memang best sangat g umah dia. Kat belakang umah ada banyak pokok yang boleh dibuat masakan seperti:

  • daun kucai
  • daun limau purut
  • pucuk ubi
  • serai
  • daun kunyit
  • daun kari
  • pokok lengkuas
  • pokok cili padi
  • buah kundur
  • pokok buah-buah xyah cakap la...memang banyak,.. banyak lagi pokok, xingat.. memang best.. senang citer jalan sket. jumpa pokok kari, jalan sket jumpa pokok limau purut..x yah g kedai..

Kat rumah Su, aku belajar buat sambal belacan, masak lemak pucuk ubi kayu, karipap Jawa, sambal kicap,.. Kat sini aku sertakan resipinya:

SAMBAL BELACAN

Bahan-bahan:

cili padi merah segenggam

belacan sebesar ibu jari

3 ulas bawang merah

Cara membuat:

1. Bawang merah di potong empat

2. panaskan minyak, gorengkan bawang merah bersama belacan dalam seminit

3. Toskan bahan di atas dan masukkan dalam lesung.

4. Masukkan cilipadi dan tumbuk bersama sampai serasi.

5. Sedia untuk dihidangkan. siap.. ;)

No comments:

Post a Comment