- daun kucai
- daun limau purut
- pucuk ubi
- serai
- daun kunyit
- daun kari
- pokok lengkuas
- pokok cili padi
- buah kundur
- pokok buah-buah xyah cakap la...memang banyak,.. banyak lagi pokok, xingat.. memang best.. senang citer jalan sket. jumpa pokok kari, jalan sket jumpa pokok limau purut..x yah g kedai..
Kat rumah Su, aku belajar buat sambal belacan, masak lemak pucuk ubi kayu, karipap Jawa, sambal kicap,.. Kat sini aku sertakan resipinya:
SAMBAL BELACAN
Bahan-bahan:
cili padi merah segenggam
belacan sebesar ibu jari
3 ulas bawang merah
Cara membuat:
1. Bawang merah di potong empat
2. panaskan minyak, gorengkan bawang merah bersama belacan dalam seminit
3. Toskan bahan di atas dan masukkan dalam lesung.
4. Masukkan cilipadi dan tumbuk bersama sampai serasi.
5. Sedia untuk dihidangkan. siap.. ;)
No comments:
Post a Comment