Wednesday, October 20, 2010

Karipap Jawa

Ni resipi yang aku namakan sendiri sebab aku belajar ngn org Jawa.hihi..
Petang tu aku dok la mengadap adunan ketupat..melipat ketupat..ops, ketupat la pulak, karipap lerr..
antara bahan yang perlu ada dalam karipap ni

Bahan-bahan:

kulit karipap:
1 biji telur
air panas setengah gelas
minyak panas 2 senduk nasi
tepung gandum

isi karipap:
ubi kentang/ubi kayu
serbuk kari
daun sadri
10 biji cilipadi, klu nak pedas boleh tambah sendiri
ikan bilis segenggam
bawang putih 2 ulas
bawang merah 3 ulas

CARA MEMBUAT:
Untuk membuat isi karipap
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih bersama ikan bilis.
2. Masukkan cili padi dan tumbuk bersama sampai separa lumat
3. potong ubi kayu/ kentang yang telah sedia direbus dalm bentuk dadu. Gaulkan bersama 3 sudu besar serbuk kari.
4. Campurkan bahan yang ditumbuk sebentar tadi kedalam ubi yang dipotong dadu bersama serbuk kari.
5. Masukkan daun sadri yang dimayang halus.
6. masukkan garam halus 2 cubit. Gaulkan.
7. Panaskan sedikit minyak, goreng bahan yang digaul sehingga naik bau. Toskan.

Untuk membuat kulit
1. Masukkan 2 cawan gandum
2. pecahkan sebiji telur ke dalam gandum. dan kacau
3. Masukkan minyak panas sedikit demi sedikt dan gaulkan
4. Masukkan air panas sedikit demi sedikit sambil gaul sehingga menjadi doh. Nak bagi lagi rangup letak doh ini dalam peti sejam. xnk letak pun xper klu xsabar nk makan.

So, bila dah siap kulit dan isi, bolehlah mengayam karipap. Pandai2lah melipat di hujung karipap bagi tutup isi daripada keluar..Goreng Pastu siap.

No comments:

Post a Comment